Kako postati profesionalni upravnik u Srbiji?

logo

Upravljanje stambenim zajednicama u Srbiji podrazumeva niz zakona i propisa koji su regulisani kako bi se obezbedilo efikasno i kvalitetno upravljanje zgradama. Upravnik zgrade ima važnu ulogu u ovom procesu, jer je odgovoran za organizovanje i sprovođenje svakodnevnih aktivnosti vezanih za održavanje i upravljanje zgradom. Ako želite da postanete profesionalni upravnik zgrade u Srbiji, evo nekih ključnih informacija na koje treba da obratite pažnju.

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada LINK

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada je jedan od najvažnijih zakona koji reguliše upravljanje i održavanje stambenih zajednica u Srbiji. Ovaj zakon predstavlja osnovni okvir za organizaciju i sprovođenje aktivnosti vezanih za održavanje i upravljanje zgradama, a sadrži odredbe koje se odnose na formiranje stambenih zajednica, izbor upravnika zgrade, planiranje i sprovođenje održavanja, upravljanje finansijskim sredstvima, kao i druge aspekte vezane za ovu oblast.

Obuka i ispiti za profesionalne upravnike LINK

Da biste postali profesionalni upravnik zgrade u Srbiji, prvo morate da položite stručni ispit za upravnika zgrade. Ovaj ispit se organizuje od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije. Centar za edukaciju Privredne komore Srbije je dobio ovlašćenje za vršenje obuka za pripremu za polaganje ispita za profesionalne upravnike, kao i za sprovodjenje samog ispita za sticanje znanja.

Stručni ispit sastoji se od teorijskog i praktičnog dela, koji obuhvataju različite aspekte upravljanja i održavanja zgrada, kao i zakonske propise koji regulišu ovu oblast.

Licenca za upravljanje stambenim zajednicama

Da bi se registrovali kao profesionalni upravnici zgrada, potrebno je imati i licencu za upravljanje stambenim zajednicama. Licenca se izdaje od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, a pravo na dobijanje licence imaju samo oni koji su položili stručni ispit za upravnika zgrade i ispit za profesionalnog upravnika. Licenca ima rok važenja od pet godina i može se produžiti nakon isteka tog perioda.

Privredna komora Srbije izdaje i oduzima licencu za profesionalnog upravnika u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.

Registar profesionalnih upravnika je javna evidencija koju vodi Privredna komora Srbije, a koja sadrži lične podatke o profesionalnim upravnicima kao i podatke o ugovorima koje je sklopila stambena zajednica sa organizatorom profesionalnog upravlјanja.

Jedinstveni registar stambenih zajednica

Od nedavno, u Srbiji je uspostavljen jedinstveni registar stambenih zajednica. Ovaj registar predstavlja bazu podataka koja sadrži informacije o svim stambenim zajednicama u Srbiji, kao i o njihovim upravnicima. Registar je uspostavljen kako bi se olakšalo praćenje i kontrolisanje aktivnosti vezane za održavanje i upravljanje zgradama, kao i kako bi se povećala transparentnost u ovom procesu.

Ukratko, da biste postali profesionalni upravnik zgrade u Srbiji, potrebno je proći stručni ispit za upravnika zgrade, položiti ispit za profesionalnog upravnika, dobiti licencu za upravljanje stambenim zajednicama i registrovati se u jedinstveni registar stambenih zajednica. Takođe, potrebno je biti upoznat sa zakonima koji regulišu ovo područje i imati odgovarajuću dokumentaciju. Ako ispunjavate ove uslove, možete se baviti profesionalnim upravljanjem zgradama i pružati usluge upravljanja i održavanja stambenih zajednica.

PODELI

viber icon whatsApp icon facebook icon twitter icon
decoration image

Prijavi se na Troskovi.com bilten.

Prijavi se na naš bilten, i pridruži se 100.000+ korisnika širom Srbije.

decoration image

Prijavi se na Troskovi.com bilten.

Prijavi se na naš bilten, i pridruži se 100.000+ korisnika širom Srbije.

Povezani blogovi

building picture

Kako profesionalni upravnici stambenih zajednica prilagođavaju svoj rad novim tehnologijama i digitalizaciji poslovanja?

Upravljanje stambenim zajednicama danas ne može da funkcioniše bez korišćenja modernih tehnologija i digitalizacije poslovanja. Profesionalni u

building picture

Profesionalni upravnik ili upravnik iz redova stanara?

Upravljanje stambenom zgradom je važna obaveza koja zahteva dobro organizovano i stručno vođenje. Postoje dve mogućnosti za upravljanje stambenom

building picture

Šta su dužnosti profesionalnog upravnika stambenih zajednica i kako one utiču na život stanara

Profesionalni upravnici stambenih zajednica imaju mnoge dužnosti koje su usmerene ka održavanju i unapređenju života stanara u zgradi. U nastav